Cele mai vechi exemplare din cartea de căpătâi a creştinilor au fost descoperite în peşterile de la Marea Moartă. Textele sacre arată că Evanghelia după Marcu a fost scrisă la scurt timp după moartea şi Învierea Mîntuitorului.

Biblia este cea mai importantă şi preţuită carte din lume. Patru miliarde de oameni consideră că textul ei este sacru. Este cartea cu cel mai mare succes de librărie, fiind tipărită în peste 2.400 de limbi.

Biblia cuprinde şaizeci şi şase de cărţi canonice diferite şi este structurată în două părţi mari: Vechiul şi Noul Testament. Vechiul Testament este format din 39 de cărţi, iar Noul Testament din 27. Biblia are origini milenare, dovedite de manuscrisele descoperite de-a lungul timpului. Cele mai importante sunt aşa-numitele Manuscrise de la Marea Moartă, conţinând scrieri din Vechiul Testament atribuite unui grup izolat de creştini, aproape necunoscut. Misterul se adânceşte dacă adăugăm şi evangheliile după Petru, Filip, Iuda sau Maria Magdalena, care dacă ar fi dovedite, ar pune într-o lumină cu totul nouă întâmplările din viaţa Mântuitorului. Oricum ar arăta Biblia completă, deocamdată avem numai una şi, de mii de ani, ne ghidează vieţile, sădindu-ne credinţa în Dumnezeu şi speranţa în Înviere.

Vechimea primelor scrieri din Biblie merge până acum 3.500 de ani, perioadă din care ar data Legile lui Moise. Totuşi, specialiştii au mai multe teorii: scripturile ebraice au fost scrise, între secolele VIII şi VI î. H. sau ar fi mai recente (secolele IV-II î. H.) sau din epoca elenistică (nu înainte de secolul II sau I), deci cu puţin timp înainte să se nască Iisus. Copii ale acestor cărţi biblice sau fragmente din ele au fost găsite printre Manuscrisele de la Marea Moartă. Datarea făcută cu carbon 14 (carbon radioactiv) şi paleografia (studiul textelor vechi) confirmă că manuscrisele cele mai vechi provin din perioada cuprinsă aproximativ între anii 200 î. H. şi 100 d.H. Trebuie să luăm în considerare faptul că primele cărţi ale Bibliei au fost scrise pe materiale degradabile.Trebuie să acceptăm că textele ajunse până la noi au fost copiate de nenumărate ori încă din perioada când Biblia, în integralitatea ei, încă nu fusese terminată. Aceasta deoarece textele sacre erau folosite. Fără un motiv întemeiat, nimeni nu s-ar fi ostenit să le copieze. Odată cu transcrierea Vechiului Testament, proces care a durat circa 1.500 de ani, cei ce copiau au fost nevoiţi să adapteze textul conform noului vocabular şi noilor reguli gramaticale.

Partea I

Partea II

Partea III

Partea IV

Partea V

Partea VI

Partea VII

Partea VIII

Partea IX

Partea X

2,217 total views, 5 views today

Facebook Comments