radioDe când a apărut, spre finalul secolului XIX – în formă aşa-numitului “telegraf fără fir”, care nu putea transmite sunete – radioul a devenit o prezenţă din ce în ce mai importantă în activitatea umană de zi cu zi.

Nici inventarea televiziunii în primele decenii ale secolului XX nu a reuşit să diminueze importanta pe care o joacă radioul în activităţile umane de zi cu zi. Asemenea cărţilor tipărite pe hârtie, radioul se pare că nu are de gând să dispară prea curând din viaţa umană.

Istoria radioului este una bogată şi fascinanta, începând încă de la crearea acestuia. Însă câte lucruri ştim, la urma urmei, despre evoluţia radioului? Pentru mulţi dintre noi, radioul este unul din lucrurile care pur şi simplu “există”, istoria acestuia fiindu-ne ascunsă în mister. Ei bine, vom încerca să aducem la lumina 8 momente mai puţin cunoscute, dar cu siguranţă foarte interesante din tumultoasă istoria a acestui mijloc de comunicare.

Radioul nu s-a numit mereu aşa. Mulţi termeni au fost folosiţi pentru a descrie radiaţiile electromagnetice, printre care “unde electrice”, “unde eterice”, “telegrafie spaţială”, “aerografie” sau “wireless”.

Până şi termenul “atomografie” a fost luat în considerare la un moment dat, fiind sugerat de către un om de ştiinţă în anul 1901. Până la urmă s-a ales denumirea de “radio”, o prescurtare de la “radiotelegrafie”. Prefixul “radio-” este folosit din 1897 cu sensul de transmitere fără fir (de la cuvântul latin “radius” – raza).  (bestmusic.ro)

Teste privind transmisiunile radio mai fuseseră făcute, atât de către cercetători cât şi de către armata americană. Dar omul creditat cu prima transmisiune radio către public, conţinând muzica şi voce, este Reginald Fessenden, un inginer american de origine canadiană.
Acesta a reuşit ca în ajunul Crăciunului din anul 1906 să transmită din Brant Rock (Massachusetts, Statele Unite) un scurt program conţinând o înregistrare la patefon a unei bucăţi de George Frideric Handel “Ombra mai fu”, un cântec la vioară interpretat chiar de către Fessenden, poezie şi un pasaj din Biblie, de asemenea citite de Fessenden.
La sfârşitul programului inginerul i-a rugat pe potenţialii ascultători să îi scrie despre calitatea transmisiunii şi locaţia unde se aflau aceştia. Fessenden a fost suprins să primească apoi scrisori de la oameni care îi ascultaseră transmisiunea de la zeci de kilometri distanţă şi care l-au putut înţelege foarte bine în difuzoare, chiar dacă acompaniat de un zgomot de fond cauzat de emiţătorul folosit.   (stiati.ca/prima-transmisiune-radio)

2,504 total views, 2 views today

Facebook Comments