Salvia-Herbae Thylacini

 

Salvia este o plantă populară și plină de beneficii

Salvia- Cea mai obișnuită formă de folosire a salviei, este ceaiul. Fiind o băutură fără cofeină, poate fi baut fierbinte sau cu gheață, în funcție de anotimp sau de ce nu, la temperatura camerei.  Poate fi folosită și sub formă de infuzii, vin, oţet, cataplasme, ulei sau tincturi, la diferite stări de proastă  dispoziție, deoarece este foarte bogată și în minerale, dar și în uleiuri volatile. Acidul rosmarinic ce este prezent în gustul său amar, este o minunată delicatesă adăugată în mâncarea din bucătărie, de multe ori gospodinele  folosind-o ca un “mic truc” ce face mâncarea unică și gustoasă.

Salvia a fost folositoare pentru sănătate, încă din Antichitate

A fost folosită în bazinul Mării Mediterane încă din Antichitate, salvia s-a bucurat de multă popularitate şi, astfel, s-a răspândit pe tot cuprinsul Europei şi al Americii de Nord. Ca rudă îndepărtată a mentei, chiar numele său vine din latinescul „a salva”. Astfel, nu e de mirare că vindecătorii greci şi romani au ridicat-o în slăvi, considerând-o „regina ierburilor medicinale”. În lunga sa istorie a fost folosită nu doar pentru contribuţia asupra sănătăţii, ci şi ca ajutor cosmetic şi „armă secretă” în bucătării. În zilele noastre, salvia este cultivată   şi ca plantă de apartament.

Tipuri de plantă:

  • Salvia officinalis (salvia de bucătărie) – una dintre cele mai cunoscute varietăți de plantă medicinală, aceasta are flori de culoare roz și este folosită ca și condiment, mai ales în preparatele mediteraneene. Italienii o folosesc la orice mâncare, având o aromă deosebită. Având un gust ușor amărui, nu este recomandată pentru folosirea în combinație cu alte condimente;
  • Salvia-Herbae Thylacini
    Salvia-Herbae Thylacini
  • Salvia splendens (ornamentală) – plantă decorativă de grădină, are florile roșii, mov și albe, fiind o înântare a ochiului și a spiritului, în egală măsură.
  • Salvia-Decostyle
    Salvia-Decostyle
  • Salvia miltiorrhiza (dar și Salvia officinalis) și alte varietăți înrudite – cu efecte revigorante, se găsește sub formă de plantă uscată sau ca tinctură. Si este folosiță în numeroase afecțiuni.Este și un antibiotic natural și are proprietăți antifungice. Este un relexant muscular și poate fi folosită și pentru tratarea spasmelor stomacale.
  • Salvia
    Salvia
  •  

    Această plantă mai este foarte bună pentru o cavitate bucală sănătoasă și curată. Dacă faci gargară cu această infuzie, poți trata gâtul roșu.

    NU se consumă mult timp pentru că poate crește tensiunea, poate provoca și confuzii mentale, iar o cantitate excesivă poate duce la convulsii.

  • Salvia divinorum – o varietate de plantă este  folosită încă din Evul Mediu în America de Sud de către șamani, datorită efectelor sale halucinogene. În zilele noastre, acest tip de plantă medicinală, este considerată un medicament psihotrop și poate fi cumpărată în mod legal în Europa.
  • Proprietati:
    • tonic;
    • febrifug;
    • antireumatismal;
    • antipiretic si analgezic;
    • sedativ;
    • calmant al durerilor uterine;
    • antiseptic;
    • astringent;
    • antisudorific;
    • hipoglicemiant.
    • Să ne folosim de salvie ca de o planță plină de proprietăți tămăduitoare și să nu uităm că plantele  reprezintă bogăția naturii lăsată de bunul Dumnezeu și ele ne ajută să fim  propriul nostru doctor, în drumul spre o viață frumoasă și împlinită.Ionela Moldovanu

 

 

Post-ul Salvia- Regina ierburilor medicinale apare prima dată în Jurnal Spiritual.

Source: Jurnal Spiritual

175 total views, 3 views today

Facebook Comments