Acum 500 de ani, cartoful a fost luat de pe meleagurile sale. În Europa a fost judecat greşit. Pentru mult timp, a fost considerat chiar un lucru diavolesc. Chiar închis în pivniţe, nu şi-a pierdut calităţile şi rezistenţa. Condiţiile neprielnice l-au făcut mai puternic şi, astfel, a cucerit treptat lumea.

Neafectat de sfârşitul sângeros al incaşilor, tuberculii hrănitori, cu florile lor seducătoare, dar otrăvitoare, au continuat să crească pe munţii de lângă Cuzco.

În zilele noastre, în jurul oraşului Pisac, El Parque de la Papa se întinde pe dealuri line, de la 3,5 metri până la 5.000 de metri faţă de nivelul mării. Aceasta este o rezervaţie experimentală de cartofi, de 9.000 de hectare, fondată şi condusă de 6 comunităţi. Câteva sute de varietăţi de cartofi sunt cultivate aici. Această iniţiativă nu hrăneşte doar membrii comunităţii, ci are drept scop şi refacerea varietăţilor aproape dispărute.
Din Anzii peruani de peste continent până la coasta Pacificului, biciuită de vânturi, arheologii şi botaniştii au arătat că au existat cartofi de mai bine de 14.000 de ani. Căminul lor iniţial ar fi fost insula Chiloe, studiată atent de Charles Darwin, care în prezent găzduieşte oameni care îşi duc traiul din pescuit , agricultură şi turism.

Tot aici cresc o multitudine de varietăţi de cartofi, printre care Tankai, Kolracho Korado, Rosada, Ojos de Cielo etc.

Rotunzi şi închişi la culoare, lungi şi coloraţi, zemoşi sau făinoşi, varietăţile cartofului trebuie să fi fost nenumărate.

Un agricultor ecologist din Chile, Carlos Venegas, este de părere că aceste varietăţi ar putea potoli foamea în lume. În oraşul Lima există chiar şi o bancă care găzduieşte nu mai puţin de 4.000 de soiuri de seminţe, care ar trebui să fie de ajuns cât să asigure viitorul tuberculilor fertili.
Fie că originea lor era din Anzi, fie că au crescut lângă drumurile dintre Cuzco şi Machu Picchu sau din sudul statului Chile, savanţii încă nu au decis.

3,020 total views, 5 views today

Facebook Comments