Despre istoria plutăritului atât pe Bistriţa moloveană, cât şi pe celelalte ape interioare curgătoare din ţară, s-ar putea spune că şi această frumoasă şi grea activitate se pierde şi ea, ca multe altele, în negura timpurilor. Într-un document de la 1466, emis deci pe vremea lui Ştefan cel Mare, se aminteşte despre plutăritul pe Bistriţa.

După unii istorici, însă, plutăritul pare să se fi practicat chiar înaintea formării statului feudal„Moldova”, cca. 1330, fiind vorba de aşa numitul plutărit „sălbatic”, cum mai este el denumit de unii cercetători.

Se spune chiar că începuturile organizării plutăritului la noi în ţară datează din timpul romanilor, după ce aceştia cuceresc Dacia (101-105 e.n). Astfel, sediul plutaşilor era în acea perioadă pentru apele din Transilvania la Apulum (Alba-Iulia), respective pentru Mureş, şi Sebeş.

Această activitate începea în fiecare an la sfârşitul lunii martie (odată cu topirea gheţurilor) şi ţinea până la începutul lunii noiembrie, când venea frigul iar apele îngheţau.

2,565 total views, 2 views today