Pentru Ţara Maramureşului bisericile din lemn ocupă un loc de frunte, datorită densităţii mari, vechimii şi tradiţiilor. Forma lor adaptată condiţiilor climatice cu acoperiş în două ape, adică formă de triunghi şi un turn înalt pentru clopot, le face şi mai distincte.

Pentru comunitatea maramureşeană biserica nu era doar o clădire în care oamenii se simţeau mai aproape de divinitate, ci era considerată şi locul prin care localnicii aveau legătură cu exteriorul. Adică toate veştile importante pentru comunitate se anunţau la biserică, orice urgenţă era transmisă localnicilor tot prin intermediul bisericii, prin sunarea clopotelor într-un anumit fel;  naşterea, botezul, nunta, moartea, toate erau spuse în biserică. Acesta este şi motivul pentru care clădirea-biserica era amplasată într-o zonă puţin mai înaltă accesibilă tuturor localnicilor.

Astăzi, aproape fiecere comună din Maramureş are o biserică veche din lemn, în care picturile şi elementele decorative sunt păstrate într-o măsură mai mare sau mai mică. Astfel, trebuie menţionate bisericile de pe Valea Izei de la Botiza (cu icoane pictate pe sticlă), Ieud cu Biserica din Deal (cea mai veche biserică din Maramureş, 1364), Rona de Jos, Giuleşti, Onceşti, Dragomireşti, Bogdan Vodă, Poienile Izei etc.

În timp, datorită creşterii populaţiei şi includerii vechilor biserici în patrimoniul UNESCO dar şi în circuitul turistic, au fost construite biserici noi.

Amintim şi mănăstirile din Maramureş care deşi nu au vechimea bisericilor prezentate mai sus, reprezintă ansambluri de arhitectură şi spiritualitate: mănăstirile de la Bârsana, Săpânţa, Moisei.

1,855 total views, 2 views today