10porunci

decalogul din los lunas
decalogul din los lunas

Muntele Sinai este locul unde Dumnezeu a vorbit cu Moise. Tablele Legii sunt doua lespezi de piatra pe care erau scrise cele Zece Porunci, primite de Moise pe Muntele Sinai. Placile de piatra fusesera scrise de Insusi Dumnezeu, ele fiind inmanate lui Moise, conducatorul evreilor din Egipt spre Canaan, spre a fi predate poporului. Datorita faptului ca Moise este cel ce a predat poporului Legile, acestea mai sunt numite si „Legea lui Moise”, ele constituind astazi Tora, cartea de capatai a Iudaismului. Se stie ca acestea au fost transmise evreilor, poporului ales si sunt baza credintei ebraice si crestine, noi gasindu-le in Vechiul Testament.

Iata ca de-a lungul timpului cercetarile arheologilor, au descoperit multe artefacte care stau ca marturie a faptului ca si in alte zone ale lumii,  se gasesc pietre uriase pe care sunt inscriptionate Cele zece porunci, inca din cele mai vechi timpuri.

O rocă veche de câteva mii de ani, intitulată Decalogul din Los Lunas,  având sculptate cele zece porunci, a fost descoperită în New Mexico. Misterul scrierii nu a fost descifrat în totalitate.

O piatră mare stârneşte atenţia istoricilor din lumea întreagă, mai ales a evreilor. Piatra, care este de fapt o mică stâncă cu o greutate de 100 de tone, are sculptate pe ea Cele Zece Porunci în Limba Ebraică veche.

 Pe stânca din apropierea oraşului american Los Lunas sunt sculptate Cele Zece Porunci – aproape în totalitate în Limba Ebraică veche şi parţial în Limba Greacă.

Decalogul din Los Lunas este o piatră de mari dimensiuni descoperită în apropierea orașului american Los Lunas. Pe piatră sunt sculptate mai multe inscripții, catalogate de unii drept o versiune prescurtată a celor zece porunci, într-o formă de paleo-ebraică. Grupul de litere „YHWH”, prescurtarea cuvântului Yahweh (Iehova) apare de patru ori pe această piatră.

Prima mețiune a misteriosului artefact datează din 1933, când a fost descoperită de profesorul Frank Hibben, arheolog la Universitatea din New Mexico. Se spune că Hibben ar fi fost ghidat spre piatră de un ghid misterios, care susținea că ar fi descoperit-o în copilărie, în anii 1880. Dacă această informație este adevărată, este foarte puțin probabil ca piatra să fie un fals deoarece paleo-ebraica nu era cunoscută de oamenii de știință din 1880.

 Un argument împotriva autenticității pietrei este utilizarea punctuației specifice ebraicei moderne, deși epigraful Barry Fell a susținut că punctuația folosită indică faptul că piatra este extrem de veche.

Alți cercetători susțin că artefactul nu este autentic deoarece conține numeroase erori gramaticale și de stil. Piatra este controversată pentru că mulți  o consideră pre-columbiană și dovada că triburi semitice (din zona Orientului Mijlociu) au intrat în contact cu populațiile americane și că israelienii s-au stabilit în America.

Cercetatorii  presupun ca aceasta ar fi o mezuza antica a samaritenilor.  Mezuza este un obiect ritualic evreiesc care se pune pe usiorii unei case , ea continand rugaciuni de binecuvantare a locuintei respective.  In cazul samaritenilor din antichitate exista obiceiul de a pozitiona o piatra mare chiar la intrarea intr-o cetate sau intr-o sinagoga, piatra pe care sa fie inscriptionate mestesugit Cele Zece Porunci.  Este posibil ca piatra sa provina din perioada bizantina si sa fi fost adusa in zona in timpul persecutiei din vremea imparatului Iustinian I ( 527 – 565 d.Hr. ). Ramane insa un mister felul in care a fost carata si depozitata  aceasta stanca in statul american New Mexico.

 

Ionela Moldovanu

Post-ul Decalogul din Los Lunas apare prima dată în .:Jurnal Spiritual:..

Source: Jurnal Spiritual

671 total views, 3 views today

Facebook Comments