Cum să irosești 375 miliarde de lire.

În anii următori crizei financiare, Regatul Unit a irosit 375 miliarde de lire pe o strategie eșuată de a stimula economia și încheia recesiunea.

A fost una din cele mai mari oportunități ratate din istorie. Iată cum s-a întâmplat:
În 2009, guvernul a vrut să injecteze mai mulți bani în economie pentru a începe o revenire.

Există două căi de a introduce mai mulți bani în economie. Calea obișnuită este să determini băncile să acorde mai multe împrumuturi. Fiecare împrumut acordat de bancă, creează bani nou-nouți, deci când oamenii împrumută mai mult, sunt creați mai mulți bani.

Exista însă o problemă: în 2009, băncile nu împrumutau.

Erau îngrozite că împrumuturile existente nu vor fi rambursate, așa că nu erau doritoare să acorde altele noi.
Deci, dacă băncile nu creează bani suficienți, Banca Angliei poate interveni și crea bani.

După cum explica Mervin King, pe atunci guvernatorul Băncii Angliei, un sistem bancar deficitar înseamnă că astăzi băncile nu creează suficienți bani. Trebuie să o facem noi în locul lor.

Din 2009, Banca Angliei a început o strategie numită ”ușurare cantitativă”, a creat electronic 375 de miliarde de lire noi pentru a stimula economia . Asta înseamnă aproape 6000 de lire pentru fiecare bărbat, femeie sau copil din Regat.

Dar în loc să dea acești bani guvernului, sau chiar oamenilor obișnuiți, Banca Angliei a introdus aceste 375 de miliarde de lire direct în piețele financiare. Inundând piața cu bani nou-creați, a urcat prețul acțiunilor cu 20%.

Marea idee era că oamenii care posedau acțiuni se vor simți mai bogați și apoi vor ieși pe piață și vor cheltui mai mult.

Banii vor picura peste toți și în final, tuturor le va fi mai bine. Dar majoritatea oamenilor nu posedă multe acțiuni, de fapt, 40 % din piața de acțiuni se află în proprietatea celor mai bogați 5% din populație.

Acești oameni s-au îmbogățit cu 128.000 de lire pe familie, dar nu au ieșit să cheltuiască mai mult, în loc, au introdus și mai mulți bani pe piețele financiare ca să beneficieze de prețurile în creștere.
Deci ”ușurarea cantitativă” nu a funcționat.

Pentru fiecare liră pe care Banca Angliei a creat-o astfel numai 8 % au picurat în economia reală, restul banilor au rămas prinși pe piețele financiare, făcând bogații și mai bogați și prea puțin pentru oricine altcineva.

Între timp, când Banca Angliei crea toți acești bani noi, guvernul rămânea fără bani.

În 2010 au anulat un program prin care se reconstruiau 715 școli. Au anulat deasemenea planurile pentru construcția a peste 1000 de proiecte împotriva inundațiilor.

În același timp, zeci de mii de lucrători în construcții erau șomeri stând acasă, căutând disperați de lucru sau ceva folositor de făcut.

În loc să folosească o parte din banii noi să-i angajeze să construiască școli noi, care ar fi costat doar 1 miliard de lire, am lăsat Banca Angliei să creeze de 375 de ori această sumă doar ca să inunde piețele financiare.

Deci, de ce guvernul a anulat proiecte esențiale pentru că nu sunt bani, deși Banca Angliei a putut crea mai muți bani decât cheltuiește întregul guvern în 6 luni?

Dar dacă Banca Angliei ar fi luat doar o parte din banii pe care i-au creat și i-ar fi pus în economia reală?
Aceasta este o idee pe care noi o numim ”bani suverani”. În loc să ne bazăm pe bănci private să creeze bani și să crească prețurile caselor, sau să lăsăm Banca Angliei să inunde piețele financiare, am putea folosi puterea de a crea bani în interesul publicului, pentru a îmbunătăți economia, pentru a construi case mai bune, drumuri mai bune, energie mai curată, mai multe slujbe sau orice decidem în mod democratic că este mai important.

Dacă Banca Angliei ar fi luat doar 10 miliarde de lire, mai puțin de 3% din cât au creat, și i-ar fi dat guvernului să-i cheltuiască în economie, recesiunea s-ar fi încheiat mult mai repede și sute de mii de oameni ar fi putut fi scutiți de ani de șomaj.

Cheltuind 10 miliarde de lire pentru construcția de case la un preț rezonabil, guvernul ar fi putut crea până 284000 de slujbe, și pe măsură ce noii angajați și-ar cheltui salariile, aceasta ar mări consumul și ar crea noi slujbe.

Deci când banii noi intră pe piețele financiare prin ”ușurare cantitativă”, nevoie de 1 liră pentru a crește 8 pence în economie, dar când banii noi intră în economia reală, fiecare liră creată crește economia cu 2,80 lire.
Există o cale mai bună de a folosi puterea de a crea bani.
În loc să o folosim pentru a sprijini piețele financiare sau crește prețurile imobiliare, ne putem asigura că puterea de a crea bani este folosită pentru ceva în beneficiul oamenilor obișnuiți.
Facem campanie pentru un sistem finaciar care funcționează pentru societate și nu împotriva ei.

2,555 total views, 3 views today

Facebook Comments