Într-un fel sau altul, banii afectează aproape tot ce se întâmplă pe planetă.

Dacă vrem să facem față marilor probleme sociale, economice și ecologice cu care ne confruntăm astăzi, trebuie să începem cu schimbarea naturii banilor pe care îi folosim.
În acest moment, avem o problemă. Peste 97% din banii din economia actuală sunt creați de bănci atunci când acordă împrumuturi. Majoritatea acestor bani contribuie la bulele finaciare imobiliare și sunt folosiți pentru jocuri la bursă.
Aceasta a condus la o inegalitate socială din ce în ce mai mare, la cea mai mare datorie acumulată de persoane fizice din întreaga istorie și la locuințe pe care și le permit prea puțini, înainte să fie vorba măcar de criza financiară.
Trei schimbări simple ale felului în care funcționează banii și băncile ar putea produce o mare schimbare.
Aceste trei schimbări ne-ar oferi o economie mai stabilă, cu mai multe slujbe, o datorie publică și personală mai mica și o bază solidă pentru începerea confruntării cu criza ecologică.
Deci, ce este nevoie să facem?
În primul rând, trebuie să luăm băncilor puterea de a crea bani și să ne întoarcem la un proces democratic, controlabil și transparent de a o face.
Istoria arată că atunci când băncile au puterea să creeze bani, ele creează prea mulți în vremurile bune, cauzând crize financiare, și prea puțini în vremurile grele, adâncind recesiunea și șomajul.
Ele pun majoritatea banilor pe care îi creează în bule imobiliare și speculații financiare și numai o cantitate mica în afaceri din afara sectorului financiar.
Pur și simplu credem că nu putem avea încredere în bănci, care caută în primul rând profit pe termen scurt, cu un instrument așa puternic precum capacitatea de a crea bani.
Și nu este de ajuns să le punem reguli, instituțiile de supraveghere au eșuat în mod repetat să țină băncile sub control, nu avem motive să credem că ar reuși acum. Dar nu putem încredința politicienilor cheile de la imprimeria de bani mai mult decât le putem încredința băncilor mari.
În loc, avem nevoie de un comitet nou care să hotărască dacă și când să creeze bani noi. Acest comitet ar trebui să dea socoteală Parlamentului și să fie protejat de interesele părților implicate. El s-ar asigura că este creată doar suma necesară, nici așa mare încât să provoace bule și crize financiare, nici așa mică încât să provoace o recesiune.
În al doilea rând, am vrea să vedem bani creați fără datorii legate de ei.
Acum, băncile creează bani când acordă împrumuturi, ceea ce înseamnă că pentru fiecare liră din contul tău cineva datorează undeva o liră.
Înseamnă că aproape toți banii din economie sunt de fapt împrumutați de la bănci și că trebuie să plătim dobândă pentru aproape fiecare liră existentă.
Dacă încercăm să ne plătim datoriile, banii dispar din economie, îngreunând sarcina altora de a-și plăti propriile datorii.
În loc să lăsăm băncile să ne creeze banii, statul ar putea să-i creeze, fără povara datoriilor, și în loc să împrumute bani economiei, prin ipoteci și credite, ar putea să-i cheltuiască în economie.
Asta ar însemna că banii noi, lipsiți de datorii, ar stimula economia reală, ar crea slujbe noi și ar crea pentru oamenii obișnuiți posibilitatea de a-și plăti datoriile.
În final, 3, vrem să vedem banii intrând în economia reală înainte să ajungă pe piețele financiare și să alimenteze bulele imobiliare.
Dacă banii nou creați ar fi folosiți să finanțeze investiții publice și să taie din impozitele oamenilor obișnuiți, atunci acei bani și-ar începe viața în economia reală, ar crea slujbe și ar susține afacerile, în loc să rămână prizonieri pe piețele financiare și imobiliare.
Există provocări reale cărora le vom face față în următorii 40 de ani, ca felul în care vom hrăni o populație în creștere, schimbările climatice și resursele naturale din ce în ce mai puține.
Acum este imposibil să rezolvăm aceste probleme deoarece banii, care afectează aproape toate aspectele vieții noastre, au o problemă.
Trebuie să o rezolvăm și să obținem un sistem monetar care lucrează pentru societate și nu împotriva ei.

1,793 total views, 1 views today

Facebook Comments