De ce atâta îndatorare?

Cu 10 ani înainte de începerea crizei financiare, indivizii și familiile din Regatul Unit aveau în total 480 miliarde de lire datorii. De atunci, datoria a ajuns mai mult decât dublă.
Dar de la cine am împrumutat toți acești bani?
Oare de la o armată de bunicuțe care și-au petrecut viața punând deoparte bani pentru zile negre?
Nu.
Când intri într-o bancă și împrumuți o sumă mare de bani ca să cumperi o căsuță, acei bani nu provin din economiile cuiva, ci tocmai au fost creați din nimic de către bancă prin câteva atingeri de tastatură.
Sună a nebunie, nu?!
Dar nu e infracțiunea secolului, ci modul obișnuit de funcționare al băncilor.
Iată cum descrie aceasta Banca Națională a Angliei:
Când băncile acordă împrumuturi, ele creează depozite adiționale pentru cei care au împrumutat banii.
Acele depozite adiționale sunt doar numere care apar în contul tău pe care le poți folosi ca să plătești pentru casa ta nouă.
De fapt, cam 97% din banii existenți sunt creați astfel: din nimic, când băncile acordă împrumuturi. Fiecare împrumut făcut creează bani nou-nouți în economie, indiferent că este un împrumut personal, auto sau ipotecar.
Acum, iată problema:
Dacă aproape toți banii folosiți de noi sunt creați de bănci când acordă împrumuturi, atunci pentru fiecare liră adevărată există una din credite.
Dacă vrem mai mulți bani în economie, trebuie să ne adâncim în datorii la bănci, pentru că mai multe împrumuturi la bănci înseamnă că mai mulți bani sunt creați. Dar procesul are loc invers, când plătim creditele.
Când ne plătim datoriile, banii dispar efectiv. Aceasta face imposibil pentru toți să ne reducem gradul de îndatorare. Dacă începem să le plătim, cantitatea de bani din economie se micșorează. Mai puțini bani în economie înseamnă mai puțin consum. Mai puțin consum înseamnă mai puține slujbe.
Deci iată alegerea:
Putem avea fie mai mulți bani și mai multe datorii sau putem avea mai puține datorii și mai puțini bani.
Când singurul mod de a introduce bani în economie este să-i împrumuți de la băncile care-i creează, mereu vom fi prinși sub o munte de datorii.
Dar nu trebuie neapărat să fie așa.
Dacă am lua băncilor puterea de a crea bani, și în loc am desemna o instituție publică care nu aleargă după profit pe termen scurt, atunci acești bani noi care susțin slujbele și economia ar putea fi folosiți pentru plata datoriei și am putea în sfârșit să dăm la o parte acest munte.

3,154 total views, 2 views today

Facebook Comments