Universul … Diferenţa de mărime incredibilă între lumea minusculă în care trăim şi vastitatea timpului şi a spaţiului ridică întrebarea dacă vom fi vreodată capabili să înţelegem complexitatea cosmosului. Cu adevărat, pǎtrunnderea în tainele necunoscutului a fost din totdeauna cea mai veche pasiune din istoria umanităţii.

10 – Inteligenţa extraterestră
Este un adevărat mister. Să fie oare şi alte fiinţe inteligente undeva în spaţiul cosmic? Dar atât timp cât noi existăm şi, având în vedere imensitatea universului, atunci înseamnă că trebuie să avem mulţi vecini extrateresti inteligenţi. Astrofizicianul Frank Drake a iniţiat ecuaţia prin care ne dăm seama de câtă viaţă inteligentǎ există în univers şi care estimează că, dacă măcar pe una dintr-un miliard de planete ar fi viaţă inteligentă, atunci ar trebui să mai existe încă peste şase miliarde de planete cu forme de viaţă inteligentă. Enrico Fermi sublinieazǎ totuşi că dacă viaţa este atât de comună, atunci teoretic este imposibil să nu fi descoperit încă alte entitǎţi inteligente în univers. Deci, adevăratul mister este următorul: ce are Pământul de nu vrea nimeni să se joace cu noi?

9 – Explozia din Tunguska
Pe 30 iunie 1908 (sau 17 iunie la acele vremuri, calendarul a fost de atunci restructurat), la 7.17, ora locală, s-a auzit o explozie într-o zonă împădurită din apropierea râului Tunguska din Siberia, Rusia. Localnicii au văzut la mare distanță un fel de dungă albastră luminoasă care a explodat cu asemenea forță, încât a fost înregistratǎ de instrumentele speciale din Anglia. Copacii fuseseră retezaţi exact de la mijloc într- o formă radială. Nici până în momentul de faţǎ, oamenii de știință nu sunt siguri ce a fost, opinia generală fiind că a fost un meteorit sau un fragment dintr-o cometă. De ce a explodat în aer? De ce nu s-au găsit rǎmǎşiţe? Misteriosul eveniment a trezit intereul pasionaților de OZN-uri.

8 – Antimateria
Teoretic, materia şi antimateria se formeazǎ în acelaşi timp datorită aceluiaşi eveniment. Când se crează o particulă barionică normală, tot atunci se crează şi o antiparticulă cu aceeași masă și cu încărcătura opusă. Deşi, în timp ce oamenii au creat antimaterie în laboratoare, aceasta nu se poate observa în spaţiu. Nimeni nu pare să știe ce s-a întâmplat cu toată această antimaterie care ar trebui să fie pe undeva pe acolo.

7 – Conştiinţa
Ce este mintea? Behavioriştii spun că aceasta reprezintă doar răspunsuri condiționate. Dar este greu să negăm că abilitatea noastră de a reflecta asupra propriilor noastre gânduri este ceva diferit și interesant. Este un simplu efect secundar al modului de funcţionare al creierul nostru? Dacă da, cât timp va dura până când un calculator va deveni conștient şi îşi va cere drepturile egale? Cum putem deosebi conștiința adevărată de ceva proiectat să o simuleze? Este conştiinţa în stare să supravieţuiască morţii cerebrale? Există o multitudine de întrebări, dar până când nu vom purta o conversație de la egal la egal cu un robot sau cu o fantomă, nu vor exista răspunsuri.

6 – Materia întunecată / Energia întunecată
Modelele actuale ale universului și observațiile efectuate cu instrumente de înaltă tehnologie sugerează că ar exista o cantitate uriaşǎ de materie în univers, dincolo de care se poate vedea. Se pare că putem percepe doar aproximativ 4% din lucrurile din univers. Restul este invizibil sau este „materie întunecată” – adică nu avem nici o idee despre ceea ce înseamnǎ de fapt. Conform materiei întunecate, este un fel de energie care, la fel ca și materia întunecată, nu poate fi percepută direct. Într-un moment de inspiraţie a fost denumită „energie întunecată”. Aparent, în cosmos gravitează mai multă energie, decât materie. Alte teorii insinueazǎ ca marea majoritate a fiinţelor din univers ne evită.

5 – Timpul
Credeţi că ştiţi ce este timpul? Încercaţi să daţi o definiţie fără a utiliza termeni care se bazează pe timp. Ei bine, timpul este timp. Este ceea ce împiedică evenimentele să se desfăşoare simultan, ceea ce face distincţia între trecut şi viitor. Este o dimensiune precum spațiul? Este o calitate a materiei? Este pur și simplu o iluzie creată eventual pentru a impulsiona vânzările de ceasuri digitale?

4 – Începutul Universului
Cum a început Universul? A început vreodată? Dacă universul include tot ceea ce știm, inclusiv timpul, ar putea exista un „înainte”, înainte de începutul universului? Teoriile moderne vorbesc despre momentul „Big Bang”, care este o explozie masivă de materie și energie dintr-un singur punct, încă în desfășurare. Ce a declanşat explozia? De unde provine toată materia şi energia? Au sens aceste întrebări? Dacă Dumnezeu a creat Universul şi toate legile sale fizice, unde este El acum, când Universul este de sine stătător?

3 – Sfârşitul Universului
Gândindu-ne la începutul universului, se impune problema sfârşitului sǎu. Opiniile sunt împărţite dacă universul va dispărea vreodată sau nu. Există mai multe posibilităţi. Prima este aceea că universul va continua să se extindă şi ulterior va deveni atât de vast, încât toată materia şi energia vor fi doar nori omogeni de praf interstelar. A doua posibilitate este ca gravitatea sǎ se combine cu toată materia şi universul să se îndrepte foarte încet spre acelaşi punct unic de unde ar putea să se declanşeze un alt Big Bang. Totuşi, o altă teorie constată că barionii și protonii, constituienţii materiei, nu par să se mai formeze în mod natural, și în cazul în care se dezintegrează (la fel ca şi alte particule), universul va dispărea pur și simplu împreună cu toate particulele. Însă în general, nimic neobişnuit nu se va întâmpla în univers timp de milioane de ani înainte, o adevărată uşurare pentru cei cu investiţii de lungă durată.

2 – Universurile multiple
Fizica cuantică aduce în discuţie posibilitatea existenţei mai multor universuri, care se desfăşoară în acelaşi timp şi spaţiu cu al nostru, dar care interacţionează destul de limitat. Acestea ar putea avea propriul trecutut şi viitor, şi chiar propriile legi fizice. Momentan, această teorie este vagă, dar într-o bună zi am putea călători spre alte spaţii cosmice unde ne vom putea întâlni artiştii peferaţi.

1 – Teoria Marii Unificǎri
Timp de zeci de ani, fizicienii au încercat să gǎseascǎ sensul diferenţei dintre fizica clasică a lui Isaac Newton (datorită căreia putem juca biliard), fizica relativistă a lui Einstein, care implică lucruri foarte mari sau masive la superviteze și fizica cuantică a lui Heisenberg, care se referă la lucruri atât de mici, încât nu pot fi măsurate fără a li se modifica rezultatul. Aceste trei legi ale fizicii par să joace după propriile lor reguli, ignorându-se reciproc în mare măsură. Şi totuși toate se referă la același univers. Astfel, fizicienii au formulat teoria marii unificări, care înlocuieşte toate aceste serii incomplete de legi și le dă un sens. Poate că nici nu există. Sau poate că este mult prea complexă pentru că mintea omului să o înțeleagă. Pe această temă, oamenii de ştiinţă vor purta lungi controverse.

Sursa: http://www.toptenz.net

3,374 total views, 2 views today